בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההתעניינות בפטריות מרפא, כאשר ויותר ויותר אנשים מחפשים לפתור באמצעותן בעיות רפואיות שונות.
דפנה ארליך, מטפלת ברפואה סינית, וחברה בוועד האיגוד הישראלי לגיל המעבר, אומרת כי תחום המיקותרפיה (פטריות מרפא) הוא תחום בעל שורשים עתיקים. "בסין משתמשים בפטריות מרפא כבר למעלה מ-4,000 שנה. בשנים האחרונות התחום הפך לאחד התחומים החמים ברפואה הטבעית והוא גם קיבל הכרה על ידי הממסד הרפואי במדינות מסוימות. פטריית השיטאקי, לדוגמה רשומה ביפן כתרופה לסרטן המעי הגס". כמה סוגי פטריות יש? ארליך אומרת כי ב-2014 פורסמו הערכות כי ישנן מאות אלפי סוגי פטריות, מתוכן סיווגו עד היום כ-15,000.
לדבריה, בניגוד למה שניתן לחשוב, פטריות הן לא צמח. "הן למעשה קרובות יותר לממלכת החיות. פטריות הן החומרים המפרקים של הטבע. מה שרואים על פני השטח זה גוף הפרי, ובתוך האדמה יש את הפטריה עצמה שהיא למעשה רשת תת קרקעית שלמה. חלק מהתוספים מתבססים על גוף הפרי, חלק על הפטריה עצמה, וחלק על הנבגים".
לפטריות, מכיוון שהן גדלות בתנאי גידול קשים, יש עמידות חזקה בשל שימוש במנגנונים שונים למשל דופן תא קשיח, והצריכה שלהן, באכילה או כתוסף מזון, היא בעלת איכויות רבות. "צריכה של פטריות מרפא יכולה לעזור לגוף שלנו לזהות מחלות ולהתמודד איתן", היא אומרת. "אפשר לאכול פטריות כמובן, אבל צריכה שלהן בקפסולות, לדוגמא, היא הרבה יותר מרוכזת ולכן יותר יעילה".
פטריה נחשבת למזון על, ולכן ממליצים להוסיף אותה לתזונה היומיומית. "פטריות עשירות בוויטמינים D, A, E, בנוגדי חימצון, אבץ, סיבים ועוד. השילוב שלהן בתזונה עוזר בין השאר, להורדת האינדקס הגליקמי. בגיל המעבר כדאי לשמור עליו נמוך, בשל עליה ברמת הסוכר בדם (לעיתים כתוצאה הירידה באסטרוגן)".
כיצד יכולות פטריות מרפא לתרום עוד לנשים בגיל המעבר? "גיל המעבר מאופיין בירידה ברמות הורמונים מסוימים במיוחד אסטרוגן. הפטריות יכולות לווסת את ההורמונים דרך השפעה על הכבד ויעילות פירוק הורמונים עודפים או תוצרי פירוק, עובדה זו עשויה להפחית מעוצמת התסמינים. ניתן לשלב אותן בהמלצות תזונה לאישה בגיל המעבר כחלבון בריא. בנוסף, ניתן לצרוך אותם כתוספים על מנת לספק תמיכה טבעית בתקופה הזו – וללא תופעות לוואי".
הנה כמה מהפטריות הבולטות שיכולות לסייע לתופעות שונות הקשורות לגיל המעבר:
ריישי: התיעוד לשימוש בפטריה הזו קיים למעלה מ-3,000 שנה. היא ממתנת, מחזקת ובטוחה לשימוש לטווח ארוך, ולמצבים אוטואימוניים. "מחקרים הראו שהיא מפחיתה את רמת הקורטיזול, שבגיל המעבר עולה. לכן היא יכולה לסייע בהתמודדות עם תסמינים של מתח, חרדה שינויים במצב רוח", אומרת ארליך, "בנוסף, היא מסייעת בהשגת שינה עמוקה, חיזוק מערכת העצבים וגם וויסות מערכת החיסון".
מאייטקה: נקראת גם ה"פטריה המרקדת". פטריה זו, בשילוב עם פטריות נוספות, מסייעת לטיפול בקנדידה. "בנוסף, זו פטריה שמסייעת בהורדת רמת הגלוקוז בדם למי שסובלות מסוכרת סוג 2, ולכן טובה כמניעה למי שרמות הסוכר עולות בבדיקות הדם. עבור מי שסובלות מסוכרת מסוג 1 היא עשויה לעזור למצבי היפוגליקמיה. בנוסף, היא מסייעת בספיגת ציסטות".
שיטאקי: פטריית שיטאקי מצוינת לחיזוק מערכת החיסון והפחתת דלקות כרוניות. "זו פטריה שמסייעת לדוגמא בהורדת טריגליצרידים, שעולים בגיל המעבר, ויכולה לסייע בטיפול בכבד שומני".
היריסיום: נקראת גם "רעמת האריה", ויש מחקרים על הקשר שלה לבריאות המוח. "זו פטריה שתומכת במערכת העצבים בהקשר של זיכרון ושיפור תפקודים קוגניטיביים. היא מחדשת תאי עצב ולכן נמצאת כעת במחקר משמעותי. ניתן לתת אותה לאנשים בסיכון לאלצהיימר והיא עשויה לעזור גם למי שסובלת מ'ערפל מוחי'", אומרת ארליך. בנוסף, היא מסייעת להפחית רמות כאב. "אסטרוגן הוא משכך כאבים טבעי, ולכן בגיל המעבר אנחנו סובלות יותר מכאבים שונים. גם בהקשר הזה שימוש בהירסיום יכול לסייע. במחקר מסוים, שימוש בה הראה הפחתה של כמויות מורפיום שניתנו לחולים הסובלים מכאב".
קורדיספס: אולי הפטריה המוכרת מכולן בכל הקשור לגיל המעבר. "היא נקראת פטריית הזחל הסינית, כי היא גדלה על חרקים, ונחשבת למשפרת היכולות הקרדיו-וסקולריות. היא מעלה רמות של אנרגיה, מסייעת בבעיות במערכת הנשימה כמו אסתמה, אלרגיה, ומחזקת את מערכת החיסון". לדברי ארליך, הקורדיספס יכולה לתרום לנשים שסובלות מעייפות, מצבי רוח וליבידו נמוך, "היא גם מצוינת למצבים של יובש וגינלי".
ארליך ממליצה כי בחירה של הפטריות המתאימות תעשה תוך התייעצות עם איש/אשת מקצוע – מישהו שלמד קורס מקצועי על פטריות מרפא, ויודע לעשות הקשר בין תוצאות בדיקות מערביות לבין צמחים ו/או פטריות ואופן השפעתם על המטופל/ת. "חשוב להכיר את מצבה של המטופלת על מנת להחליט מה מתאים לה ומה השילובים הנכונים. פטריות, למשל, עוברות דרך הכבד בתהליך העיכול, לכן, במידה ויש בעיות בכבד (לדוגמא – חריגה בבדיקות דם) לא מומלץ לקחת פטריות מרפא ללא ליווי. בנוסף, כדאי לדעת מה החלק הפוטנטי בפטרייה שאותו כדאי לצרוך, האם את הפרי (הפטריה הנראית לעין), הנבגים של הפטריה? למשל, אם ברצוננו לטפל ביעילות באטופיק דרמטיטיס אז כדאי להשתמש בפטריית הריישי, לא רק בגוף הפרי אלא גם בנבגים".